Kada početi peći kolačiće da na Božić budu najukusniji? Svaka vrsta ima svoje vrijeme. Pojedine vrste peciva pripremamo u fazama kako bi sva bila ukusna baš oko Božića. Prve pripreme počinju oko tri nedjelje prije Božića. Počinjemo s medenjacima, vanilin kiflicama, medvjeđim šapama i kokos kolačićima. Tjedan dana kasnije pečemo Linnaeus kolačiće i od svijetlog i od tamnog tijesta, čije mazanje ne zahtijeva tako dugo. Tjedan dana prije Božića pripremamo marokanke, nepečene kolačiće, radimo nadjeve i nadjeve te kolačiće od tijesta od bjelanjaka. Zatim se dan prije Božića peku božićni kolačići, a na Božić štrudla od jabuka.
Jednostavni i brzi čokoladni ukrasi
Za izradu čokoladnih strugotina možemo koristiti gulilicu krumpira. Ako želimo veće strugotine, čokoladu otopimo, pustimo da se stvrdne na glatkoj dasci i strugalicom ostružemo strugotine odozgo.
Još jedan ukras dobijete tako da otopljenu čokoladu pustite na papir za pečenje i od nje radite različite oblike, npr. spirale. Čokoladni sloj ne smije biti predebeo. Zatim papir stavite u zamrzivač na 15 minuta. Dobiveni skrutnuti ukras možete koristiti za ukrašavanje torte ili sladoleda.
Ni mrvice izgubljene
Možemo koristiti i komade tijesta koji su nam ostali. Ulijte ih u blender, dodajte marmeladu, šlag, rum ili neki drugi destilat (što više to će masa biti sočnija), dobro izmiksajte, oblikujte male kuglice, nabodite ih na čačkalice, umočite u glazuru od čokolade i stavite na papir šalice.
Kićenje drvca
Čak su se i božićna drvca nekada ukrašavala slatkišima. Darovi poput medenjaka bili su vrlo popularni među djecom. Danas možete nabaviti čokoladne božićne ukrase, poput snježnih pahuljica, zvončića, mašnica ili novčića. Ali također možemo objesiti svoje slatkiše na drvce, na primjer možete pustiti djecu da okite medenjake i onda ih objesite na božićno drvce. Bomboni najbolje izgledaju na debelim borovima ali i na uskim kukutama.